Begin dit jaar kreeg ik van de moeder van een vriendin de coachingskalender cadeau.
Mijn vriendin stelde voor om meteen te kijken wat de dag ons te bieden had. Het onderwerp was waaromvragen. Waarom het zo lastig is als er waaromvragen gesteld worden.
Nou daar herkende ik wel wat in. Sinds een jaar zijn er twee kinderen in mijn leven. Ik ben verliefd geworden op hun vader en nu brengen we regelmatig tijd met z’n vieren door. De oudste, een slimme jongen van net 7, stelt mij vaak waaromvragen. Waarom heb je zo’n kleine auto? Waarom studeer jij? Waarom doe je zus of doe je zo? Ook bij de meest basale dingen kan de waaromvraag gesteld worden.
Ik moest erg wennen aan deze waaromvragen, vooral omdat na het geven van een antwoord, als ik die al heb, vaak opnieuw een waaromvraag wordt gesteld over het antwoord.
Wellicht als je kinderen hebt, komt dit bekend voor. Volgens het artikeltje is het heel gebruikelijk voor jonge kinderen.
Nu blijkt er zelfs een coachingsmethode te bestaan die hierop gebaseerd is: de ‘5x why’. Het blijkt dat binnen het vijf keer stellen en beantwoorden van de waaromvraag je tot de kern komt.
Interessant!
Hoevaak stel jij een waaromvraag bij wat je doet?
Door jezelf de vraag te stellen waarom je iets doet, kun je erachter komen dat je sommige dingen puur uit gewoonte doet. Dit inzicht geeft je een opening om te onderzoeken of dit nu nog wel past. Zo niet, dan kun je nieuwe keuzes maken die beter passen, waardoor je wellicht tijd en energie over houdt.